[Zdravý životní styl] 10 klíčových důvodů, proč se ženám nedaří natrvalo zhubnout

21.04.2015 14:18

ženy bez šéfaAktuální statistiky ukazují, že v České republice má více než 55 % lidí nadváhu nebo obezitu a stále stoupá počet obézních dětí.

Od třicátého roku věku přibíráme všichni, sportovci a lidé, kteří vědí jak na vyrovnaný jídelníček, však méně nebo vůbec. 

Další statistická čísla hovoří o tom, že polovina žen se pokoušelo za život zhubnout více než 1x a 34 % lidí s nadváhou více než 5x.

 

U více než třech pokusů redukce váhy hovoříme o tzv. chronickém dietářství, které má za následek jak poškození bazálního metabolismu, tak prohloubení nedůvěry v sebe sama, v inteligenci svého těla a nespokojenost se svým tělem.

Ve své praxi výživové poradkyně, které se věnuji více než 5 let, se denně setkávám se ženami, které chtějí zhubnout. Každá si s sebou přinesla svůj osobní příběh, ale přesto je zde několik významných společných faktorů, proč vyhledaly odbornou pomoc s trvalou redukcí váhy. 

Zde uvádím společné znaky, které váhu vrací zpět na původní hodnotu.

1.       JÍTE PŘÍLIŠ MNOHO NEBO VELMI MÁLO

Dříve se předpokládalo, že k obezitě vede jen cesta přejídání se. Nyní se ukazuje, že k aktivaci tzv. úsporného genu vede i cesta nedostatečné výživy, hladovek a dietních omylů. Po této zkušenosti vaše tělo jednoduše přejde na úsporný režim tvorby tukových zásob.

2.       HÝBETE SE MÁLO NEBO ŠPATNĚ

Redukční jídelníček bez sportu nemá smysl. Potřebujete nastartovat metabolismus a podpořit spalování tuků. Největším omylem je myslet si, že musíte nutně do posilovny, anebo sportovat každý den. 

Vhodnou podporou redukce jsou i procházky ve svižném tempu. Často jsme unaveni psychicky, ne fyzicky. Pohybem energii získáme. Pohyb dokáže podpořit psychickou odolnost a navíc se při něm uvolňují hormony štěstí - endorfiny, dopamin a serotonin.

3.       MÁTE JEDNOSTRANNĚ ZAMĚŘENÝ JÍDELNÍČEK

Pokud vynecháváte tuky nebo přílohy z jídelníčku, povede to časem k nedostatku živin a to se projeví chutěmi na kalorické potraviny. 

Za jednostranně postavený jídelníček se platí vysoká daň: tzv. nutriční podvýživa, která může vést k únavě a obezitě.

4.       MÁTE STRACH Z JÍDLA

Se strachem se najíst přichází vždy ženy. Je to zpravidla po předchozích zkušenostech s neúspěšnou redukcí. Resp. jediný způsob, který jim pomohl zhubnout, bylo omezení velikosti porcí, omezení pečiva a příloh a sport 5x v týdnu. 

Výsledek se jistě brzy dostaví, ale za jakou cenu? Jakmile povolíte, přiberete zpět. Taková zkušenost je psychicky velmi traumatizující, sráží sebevědomí a motivaci. Zvlášť pokud si zafixujete myšlenkový vzorec: velké porce vedou k tloustnutí.

5.       VYNECHÁVÁTE SNÍDANI

Pokud po ránu nemáte hlad a držíte se zaručené rady „že posloucháte své tělo“ a proto nejíte, tak neposloucháte správně. Tím, že necítíte hlad, vám tělo říká, že jeho přirozené signály jsou utlumeny a ne to, že se nemáte najíst!

6.       NEJÍTE VLÁKNINU

Ať už jste vyzkoušela jakoukoliv dietu, zdravý životní styl, ale nejedla jste při tom správné množství vlákniny, mělo to pravděpodobně za následek: chutě na sladké nebo brzy hlad. Vláknina přispívá k pocitu sytosti a napomáhá redukci břišních partií.

7.       ŠPATNĚ PIJETE

Správný pitný režim pomáhá proti únavě, chutím a pomáhá správné funkci metabolismu. Pitný režim musí být, pokud konzumujete vlákninu. Vláknina může ve střevech plnit svou funkci, jen pokud je zajištěna dostatečná hydratace.

8.       HUBNETE PŘÍLIŠ RYCHLE

Pokud hubnete příliš rychle, nutíte své tělo spotřebovávat energii ze svalů, a ne z tukových zásob. Ideální rychlost redukce je 250g – 500g tuku týdně. 

Pokud hubnete rychleji, je to pravděpodobně ze svalů. Tento omyl vás stojí zaškrcení bazálního metabolismu, odvodnění a svalovou ochablost. 

Správná rychlost redukce není důležitá jen pro adaptaci metabolismu na nové podmínky, ale také vaší psychiky. Na novou váhu si musíte zvykat postupně! 

9.       ZADRŽUJETE VODU A TRPÍTE NA LYMFATICKÉ OTOKY

Pokud vás trápí přebytečná kila, nemusí se vždy jednat jen o nadbytek v podobě tuku, ale také nadbytečné vody. Zadržování vody v těle způsobuje potíže s hubnutím. 

Zadržování vody má více příčin, jednou z nich může být hormonální dysbalance, špatná funkce podkožního metabolismu vlivem zbytnělých tukových buněk, které uskřinují krevní a lymfatické cévy nebo nevhodná životospráva. 

Pokud máte podezření na tuto příčinu vašeho neúspěchu v hubnutí, doporučuji měření na přístroji InBody 230 a konzultaci s odborníkem na body form kúry. 

10.       NEPOMÁHÁTE TĚLU KOMPLEXNÍM PŘÍSTUPEM

Pokud chcete mnohonásobně zúročit snažení v oblasti výživy a pohybu, zařaďte do svého životního stylu také neinvazivní a detoxikační kúry, jako jsou např.: lymfatické masáže, podtlakové masáže, LPG – Lipomassage. 

Ty prostřednictvím mechano-stimulace aktivují štěpení tuku, zpevňují pokožku a současně zrychlují podkožní metabolismus.

 

Jsme tím, kým chceme být. Buďte to vy, kdo řídí váš život. 

Když opravdu něco chcete – dokážete to! S nastavením správného životního stylu a formování těla pomocí těch nejúčinnějších metod vám rádi pomůžeme, ale hlavními hrdiny jste vy a jen na vás záleží, jak moc se k vysněnému a zdravému tělu přiblížíte. 

A nakonec: Dělejte to pro sebe, ne pro rodinu nebo okolí. To není sobeckost, ale sebeláska a v tom je podstatný rozdíl.

 

Autorky článku: 

Pavla GazdíkováIng. Pavla Gazdíková                                                             výživová poradkyně

www.mazanakocka.cz                                                          

 

 

 

Radka Eliášová

Radka Eliášová                                                                     majitelka body form studia Mazaná Kočka

www.mazanakocka.cz                                                        

 

 

 

© Petra Tomčalováwww.zenybezsefa.cz

eBook www.zenybezsefa.czStáhněte si eBook ZDARMA  "11 kroků, jak začít úspěšně podnikat v oblasti visage (nejen po mateřské) "

Dozvíte se moje zkušenosti    a konkrétní kroky                      k podnikání  v nejlépe placené kosmetické společnosti na světě

 

Zde vložte své jméno a email, klikněte na "Stáhnout eBook"

Inspirativní rady od úspěšných žen

Přihlaste se k odběru nejžhavějších novinek, které jinde nenajdete:

Rubriky