Wanda Vorlová - Golf je o představivosti, vizualizaci, správném dýchání, o trpělivosti, umění vypnout a zapnout v patřičnou chvíli, neboť soustředit se naplno min. 4 hodiny a 20 minut je skoro nemožné

15.06.2014 22:10

Wanda Vorlová www.zenybezsefa.czZajímavá a krásná dáma, která mně dokázala vysvětlit, jak obrovský vliv má její práce na hráče golfu, kteří chtějí být nejlepší a to zejména dětí. Ví, jak máte pracovat s psychikou přes fyzické tělo a to je podle ni nejdůležitější. Její největší inspirací byla cesta do Indie. Pokud chcete golf vyzkoušet, nedejte na řeči ostatních „každý je tu sám za sebe a jedině vy víte, co je pro vás dobré“

  • Wanda Vorlová, 35 let
  • Golfový kouč, Praha a okolí

 

Wanda Vorlová www.zenybezsefa.czJak ses dostala ke golfu a čím tě dostal golf?

V podstatě díky tatínkovi, který je vizionář a zakoupil členství na Karlštejně v době, kdy tam ještě bylo pole neorané. Docela dlouho, (v době kdy on sám začínal trénovat u Karla Skopového seniora), mě přemlouval, ať jezdím s ním, že si tam mohu „hrát“ s Kájou (syn Karel Skopový junior - zakladatel GAS – Golfová Akademie Skopový). Ten však měl oči jen pro golfové míčky a neřešil co se děje kolem, což mě, coby do té doby jezdkyni na koni opravdu nenadchlo.

Přišlo mi to minimálně přitroublé, stát na místě a pálit jeden míček za druhým, nuda :-) Ale jak všichni víme, co už jsme golf zkusili, chytlo mě to – byť o dost let později, ale přece.

A co mě na něm bere? To že člověk může zahrát jamku i lépe než nejlepší hráč světa, a i ten TOP hráč může zahrát hůře než vy. To v jiném sportu nezažijete. Pro ty, co si stále myslí, že to není sport: vezměte si plně vybavený bag na záda a oběhněte si např. Karlštejn či Dýšinu a uvidíte… :-)

Tvoje profese je neobvyklá. Jak golfový kouč funguje?

Ano, je nás takových málo, co se zabýváme „pouze“ všestranností/ koučováním a ne klasickým švihem jako takovým. Většina hráčů, má svého trenéra či je různě střídá. Nicméně má práce spočívá v tom, že s hráčem udělám diagnostiku (jaké má dispozice těla a fyzické možnosti), do švihu mu nikterak nezasahuji, naopak pracuji s tím, co již umí, zná a zaplatil si u profesionálů, a s tím se s ním posouvám dál.

Wanda Vorlová www.zenybezsefa.czPracuji převážně s jeho fyzickým tělem, přes regenerační cvičení, které dokonale zasahuje do psychiky hráče. Golf je totiž o představivosti, vizualizaci, správném dýchání pro uvolnění svalů a tím pádem odstranění stresu z rány, o trpělivosti, umění vypnout a zapnout v patřičnou chvíli, neboť soustředit se naplno min. 4 hodiny a 20 minut je skoro nemožné a hlavně máme vždy jen jeden pokus.

Tohle vše rozvíjím v hráči, pracuji s jeho přirozenou intuicí, ať více věří opět sám v sebe a ne např. v dálkoměr, který častokrát zachytí něco v dálce, místo vlajky dané jamky. Domluvíme se tedy s hráčem, jdeme si spolu zahrát golf, pozoruji jej, jak přistupuje k určitým situacím, dělám si poznámky. Po hře se dohodneme, kam se chce posunout, jakou má vizi a na té zapracujeme.

Přesný manuál vám na to jen těžko dám, neboť každý z nás je naprostý individuál, nenajdete zde dva identické hráče. Naše země se totiž vyznačuje DOKONALOSTÍ co se švihu a jeho krásy týká, ale já se ptám, kde máme výsledky? Proč se neumísťujeme lépe? Je to protože neumíme tak dobře pracovat s psychikou přes fyzické tělo, kterou se já již řadu let a úspěšně zabývám?

Zároveň si vybírám mezi sportovními talenty. U dospělých je to jiné, neboť málo kdo chce sám se sebou něco dělat. Každý by si představoval polknout nějakou tabletku a bylo by vše hotovo, např.: dokonalý švih, srovnaná psychika, vitální pružné tělo…, ale proto je bohužel potřeba udělat něco víc.

Wanda Vorlová www.zenybezsefa.czKdyž bych hrála golf a potřebovala bych psychicky připravit na turnaj, kolik návštěv (hodin) u tebe musím absolvovat?

To záleží na tom, jak moc jsi učenlivá. Změna může nastat po druhé společné hře (první je pozorovací), druhá je již pod mým vedením. Správná příprava, opakování pokažených úderů, zapamatování si pouze dobrých ran.

Nicméně nezapomínejme na důležitost, že až po 21 dnech se dají přeměnit špatně nastavené stereotypy, ale i tak se po dvou hrách a následným koučováním i přes SMS, nejen osobně, dá hra zlepšit.

Chtějí být pod tvým vedením spíše muži nebo ženy? Jaký k tomu mají přístup?

Nejvíce asi děti, protože se jim velmi líbí můj styl práce ala „KINDER VAJÍČKO“ (starostlivá máma, zábavná jako kámoš/ parťák, ale vyzařující respekt coby táta a ještě sem tam s překvapením :-) ).  Každopádně spolupracuji s ženami i muži. Jen u něžného pohlaví není tak obrovská touha po „snižování HCP“ proti mužům, ale spíše si chtějí hru užít a netrápit se zbytečnými chybami.

Hodně cestuješ,  která cesta tě zatím obohatila nejvíce a proč?

Určitě nejvíce mi dal pobyt v Indii, neboť byl zároveň plný sebevzdělávání. Jsem toho názoru, že když s i člověk danými zkušenosti sám projde, tak umí lépe poradit/pomoci.

Wanda Vorlová www.zenybezsefa.czKde ještě čerpáš inspiraci?

Každý den se vzdělávám, cvičím, medituji a čerpám energii i z přírody.

Mohla bys sdělit speciální tip pro ty, kteří ještě nikdy golf nehráli, jak nejlépe začít?

Určitě je dobré začít s trenérem, protože stejně jako heslo: “Co se v mládí naučíš….“, platí i na golfu. Nepodcenit základy. Dobrých trenérů, kteří umí hezky učit je dost. Dále se řídit intuicí. Přeci jen každý z nás nejlépe ví, co mu přesně vyhovuje.

Jaký máš názor na děti, které začínají hrát golf. Kdy nastává doba, že už jde vidět, jestli budou úspěšné nebo ne? Co je u nich rozhodující při přípravě?

Děti, které jej chtějí hrát sami od sebe, to jsou nejlepší a nejrychleji se učící hráči. Na věku myslím vůbec nezáleží. Každý máme své tempo vývoje. Jeden rychleji začne mluvit, druhý chodit, třetí už hraje golf… je to u každého jedince jiné. 

Ty, které to baví, tak jim to i většinou jde samo od sebe, neboť mají dokonalou vlastnost umět se učit z okoukávání a napodobování, toho co jim ukazuje trenér. Určitě je však potřeba bedlivě dbát na správné zahřátí se, rozhýbání pohybového aparátu, hra zábavnou formou i s vysvětlováním pravidel, dýchání a následně po hře protažení/strečink. Bez toho se nemá obejít žádný trénink!

Většina z nás ví, kam to přesně spěje a jaké problémy se následně projeví. Jinak hra sama o sobě musí být zábavná ve formě her. Ideálně soutěže ve dvojicích proti sobě, to je největší motivací a často dítě zapomene, že už hodina skončila.

Wanda Vorlová www.zenybezsefa.czJe tedy potřeba začít od rodičů?

Pokud sem vneseme i něco málo z psychosomatiky, tak víme, že dítě samo o sobě nikdy nemocné není a ani žádné velké trable nemá. Jen to, co jsme se naučili potlačovat, oni projevují na svém fyzickém těle. A my dospěláci s nimi pak běháme všude možně po lékařích, trenérech a divíme se, co jim je.

Často, když za mnou přijde rodič, že to dítě je divné, se začnu bavit s ním a dítě i někdy zcela záměrně vynechám, pokud je ochoten připustit chybu a nastolit změnu, dítě se uzdraví samo a velmi záhy. Tedy zpět ke golfu, pokud rodič zanedbává přípravu, na tréninku bez rozmýšlení odpaluje jeden míček za druhým, aniž se kouká, kam míří a správně u toho dýchá, může jen stěží chtít, aby bylo dítě lepší než on, ono je přece dokonalou kopii…, ale ano, může ještě být po mamince/tatínkovi :-).

Hodně lidí si myslí, že golf je drahý a snobský sport, jak to vidíte vy? Chodí hrát golf i úplně „normální“ lidé?

Vedle plavání je to opravdu dražší sport, ale co se např. ve srovnání s lyžováním či hokejem týká, to již tak závratně horší není. Je to jako se vším. Vše se dá pořídit za málo a za hodně peněz. Když říkáme, že golf je „drahej a snobskej“, tak je to stejné jako bychom říkali: AUTA jsou snobská a drahá. Ale ne každý přece řídí porsche? :-) Já mám kolem sebe řadu lidí, kteří vydělávají průměrně, a přesto si mohou dovolit jít hrát, zaplatit trenéra a jet na golf dovolenou.  A hlavně, co je v dnešní době normální?

Kolik hodin týdně trávíš na hřišti?

Záleží na klientech, počasí a mých dalších pracovních aktivitách, ale řekněme, že min. 2x týdně na golfu jsem a co se hodinově týká, tak záleží, jde-li se 9 či 18 jamek, tj. 3 – 6 hodin včetně celé přípravy před, při a po.

Wanda Vorlová www.zenybezsefa.czJaké další zájmy tě naplňují?

Pokud se bavíme o sportu, tak mou vášní je beach volejbal a výjezdy s mládeží za sportem. Pokud se bavíme o mimo sportovních aktivitách tak organizace různých srazů pro přátele, výlety, podpora nesebejisté a citově strádající mládeže a po večerech četba naučné literatury, ať člověk nevyjde ze cviku.

Co bys chtěla vzkázat všem, kteří hrají golf a ještě nevyzkoušeli golfového kouče?

Rozhodně vyzkoušet, neboť nemají co ztratit, maximálně získat. Hlavně ať nedají na to, co říkají jiní. Každý je tu sám za sebe a jedině on sám ví, co je pro něj dobré. Tedy když si budete více věřit a dáte na svou intuici/pocity, tak ani mě – sportovního rádce/kouče nebude časem potřeba. Mít dostatek odvahy, píle a trpělivosti přenastavit zlozvyky a věci, kterými si ubližujeme.

10 rychlých otázek: Jaký je tvůj nejoblíbenější

Sport - Golf a beach volejbal

Jídlo - cokoli mnou připravené a italská kuchyně

Barva - 7 základních, viz. čakry

Značka auta - corvette, maserati

Stát - Čechy, Itálie

Restaurace - Pagana

Roční období - léto

Moře nebo hory - hory 30%, moře 70%

Film - Musíme si pomáhat

Píseň - Petr Rezek/ Nejkrásnější déšť a Hana Zagorová/ Já se vznáším, já si létám

Motto:  "Věř sám v sebe a svou intuici. S úsměvem jde všechno líp. Vrať se do dětských let. Buď sám sobě lékařem i pacientem."

 

KONTAKT NA WANDU: e-mail: wandavorlova@gmail.com, tel: 602 807 660

© Petra Tomčalová, www.zenybezsefa.cz


 

 

eBook www.zenybezsefa.czStáhněte si eBook ZDARMA  "11 kroků, jak začít úspěšně podnikat v oblasti visage (nejen po mateřské) "

Dozvíte se moje zkušenosti    a konkrétní kroky                      k podnikání  v nejlépe placené kosmetické společnosti na světě

 

Zde vložte své jméno a email, klikněte na "Stáhnout eBook"

Inspirativní rady od úspěšných žen

Přihlaste se k odběru nejžhavějších novinek, které jinde nenajdete:

Rubriky